Underfors av Maria Turtschaninoff


Titel: Underfors

Författare: Maria Turtschaninoff

Genre: Urbanfantasy. Typ. Blandat med gamla sagor.

Betyg: 8/10

Utgiven på Söderströms 2010

 

Alva bor i Helsingfors. Hon har inte egentligen några kompisar. Det behöver hon inte. Alla andra är ändå så barnsliga. Istället ägnar hon dagarna åt att komma ihåg allt hon ser. Hon har ett perfekt minne. Det enda som bekymrar henne är att hon inte kommer ihåg någonting från när hon var yngre. Enda fram till fyra års ålder har hon inga minnen alls. Tills det att hon börjar få mystiska meddelanden…

 

Joel bor också i Helsingfors och sysslar med parkour. Han har varit hemligt kär i Alva i flera år. Joel ser på när Alva förs iväg av en läderklädd man och följer modigt efter. Kunskaperna i parkour kommer väl till hands när han ömsom smyger, ömsom rusar efter Alva och mannen längs Kronohagens smågator.

 

Både Alva och Joel hamnar i Underfors, staden under Helsingfors, staden dit alla finska skogsväsen emigrerat efter industrialiseringen av Finland. Staden har sett sina bästa dagar och den före detta monarkin har rasat samman. Skatten som Alva ombedes ta fram visar sig vara något helt annat än tänkt. Mitt i allt är Alva och Joel inne i ett äventyr de aldrig kunnat drömma om. Tillsammans måste de resa Finland runt för att rädda sig själva och staden.

 

Underfors är en typisk fantasybok, men ändå med moderna inslag. Den utspelar sig helt och hållet i Svenskfinland och bygger på historier om lokala finska troll och skogsväsen. Boken är uppbyggd i två delar, nedanom och ovanom. Dessa delar är i sin tur uppdelade i kapitel, vartannat kapitel med fokus på Alva och vartannat med fokus på Joel. Boken är skriven med många detaljer, ibland till och med för mycket, man tappar lätt bort sig bland dem.

 

Boken känns väldigt typisk även om jag inte läst så många liknande böcker. Den slutar helt som förväntat och man kan i vissa skeden förutspå vad som ska hända. Boken var ändå läsvärd, till och med bra och jag rekommenderar den verkligen. Till näst ska jag ut till Kronohagen och gå på samma ställen som de gick i boken. Undrar om man verkligen kan komma till Underfors?

 

//Ellen


Godnatt mister Tom av Michelle Magorian


Godnatt Mister Tom!

Michelle Magorian

Genre: Klassiker

Betyg: 8/10 (Ellen), 10/10 (Anni)

Utgiven första gången år 1981 på engelska och efter det på flera olika språk. Boken gjordes till film år 1998 för engelsk TV och släpptes på DVD år 1999.

 

William Beech är nio år och evakueras under andra världskriget till byn Little Weirwold och mister Tom. Mister Tom, den gamla enstöringen som sedan hans fru dog för fyrtio år sedan har stängt ut sig från all social verksamhet i byn får nu se livet leka på nytt i och med Willie. Willies mamma misshandlar honom och han är kraftigt undernärd. Hos mister Tom får han för första gången känna vad riktig kärlek är. Han får egna kläder, egna saker och framför allt, kompisar.

 

När hans mamma sedan skickar efter honom åker han hem. När Tom inte hör av honom på månader åker han till London för att se hur det står till. Han möts av det värsta.

 

Godnatt Mister Tom är en bok som tar upp många problem som också finns i modern tid. Fastän den är ganska gammal känns den inte tråkig att läsa. Jag hade ganska höga förväntningar på boken och det känns som att de inte uppfylldes helt och hållet. Problemet boken var uppbyggd kring kom ganska tidigt och det blev mycket död tid efter det, trots de försök författaren gjort med att skapa bekymmer som inte genast löses. Bekymren i slutet löstes väldigt snabbt och de sorgliga sakerna beskrevs inte på ett mycket trovärdigt sätt. Boken hade också speciellt i slutet, många stav-, och tryckfel. Till exempel att det står e istället för en och Tom istället för om. Förutom det jag har nämnt var det en mycket bra bok, inte den bästa jag har läst, inte på långa vägar, men mycket läsvärd och en bok jag rekommenderar. En klassiker som känns modern.

//Ellen


Min typ brorsa av Johanna Lindbäck


Min Typ Brorsa

Johanna Lindbäck

Genre: Ungdomsroman

Betyg: 7/10

Utgiven på Tiden 2008 och 2009, på Rabén & Sjögren år 2010 och 2011.

 

Nina går i nian och har planerat att fira nyår med sina kompisar. Käka pizza, hänga på stan, kanske gå till en kompis. Inte långt innan nyår berättar hennes mamma om sina planer. Mamma har internetdejtat och tydligen träffat en ganska schyst kille. Tomas, sjukskötare, bor i Luleå. ”Dessutom har han två pojkar i din ålder”. Nu ska mamma åka till Luleå och fira nyår med honom. Och tydligen vill hon släpa med Nina också. Nina är envis. Hon vägrar. Men tydligen är det ett släktdrag, mamma är ännu envisare, Nina ska med.

Nina åker med och blir plötsligt vegetarian, för att ställa till med trubbel. Men hon förvånas av att de inte var så hemska.

 

De flyttar ihop till hösten. Därmed allt trubbel med att börja nya skolor, få ny familj. Hur gör man när man plötsligt inte är två eller tre utan plötsligt fem. Och hur beter man sig mot låtsassyskon? Speciellt när de är relativt schysta utan större fel och brister.

 

Den här boken är bra. Jag har svårt att sätta fingret på exakt vad som är bra, det är mer så där att man läser boken och när den är slut känner man att den var jättebra, den borde jag läsa på nytt. När någon sen frågar och undrar vad den handlar om så vet man inte. ”Egentligen handlade den väl inte om nåt speciellt”. Men den var bra skriven och en bra handling och jag rekommenderar den verkligen.  Enda minuset var att baksidan var väldigt svårförståelig. En mycket bra sak var däremot att boken börjar med slutet. Samma händelse som boken börjar med beskrivs i slutet av boken mer detaljerat. Det var väldigt bra enligt mig!

//Ellen


vinden vänder på trollskär av Carina Wolff-Brant

Titel: Vinden vänder på trollskär

Författare: Carina Wolff-Brant

Illustrationer: Inge Löök

Huvudpersoner: Elis och hans hund poppe.

Handling: Fiskargubben Elis bor ensam på en ö långt ute till havs. Hans enda sällskap är hunden Poppe ochdjuren i fähuset. Och en dag hittar han ett brev skrivet för länge sedan av hans farfar och efter den dagen är sig ingenting likt på ön…det bor nån annan på ön men vem?

Boken var ganska bra skriven själv tycker jag att den borde ha lite mer humor men annars är den jättebra.

//Albert


RSS 2.0