Jag saknar dig, jag saknar dig! av Peter Pohl och Kinna Gieth


Titel: Jag saknar dig, jag saknar dig! 
Författare: Peter Pohl och Kinna Gieth
Genre: Ungdomsbok/Sorg
Betyg: 10/10!! Jag älskar den här boken

Boken handlar om tvillingarna Cilla och Tina, eller, som de egentligen heter Cilibelle och Martinelle. De franska namnen är från deras franska ursprung, men när de som två-åringar flyttade till Sverige tyckte deras styvbror att så kan man bara inte heta. Då blev det Cilla och Tina i stället. Ingen sörjer över den förändringen. Ja, förutom möjligen deras hemska, franska farmor.

Tvillingarna är på utsidan helt lika. Insidorna däremot är helt annorlunda. Cilla lever för teatern, tänker mycket och anser att klasskamraterna är ganska ytliga. Tina, hon är den typiska tonårstjejen, en ny kille per vecka, krossat hjärta, och sen ”Äh! Martin?! Han är en idiot! Du skulle se Freddes ögon! Det är så man tror man skulle drunkna!”.

Sen händer det som inte får hända. Cilla och Tina har bråttom till bussen på morgonen och rusar utan att se sig för över vägen. Vägen kallad ”Dödens väg” med åtskilliga varningsskyltar med budskapen ”Farlig vägsträcka! Håll avstånden!”, ”Rädda liv! Kör försiktigt”. Men skyltar hjälper inte alla. Tina hör det smälla till och vänder sig om. Cilla ligger orörlig på vägen. Tina berättar både för sig själv och för alla som vill höra, ”Hon är inte död, bara överkörd”. På kvällen kommer sanningen ikapp Tina och hon kan inte längre tränga undan den. ”Vem ska sova med Tina inatt?”

En bok om att förlora en del av sig själv, om att gå vidare utan den. Om sorg, smärta och död. Men också om glädje, förälskelse och vardagens små glädjeämnen.

 

Den här boken har verkligen vunnit en plats i mitt hjärta. Det är omöjligt både att lägga ifrån sig den och att inte gråta när man läser den. Peter Pohl är en bra författare och den här boken har det lilla extra som hans andra böcker inte har. Det faktum att boken är baserad på en sann historia berättad av fjortonårige Kinna Gieth som förlorade sin tvillingsyster Jenny gör den ännu bättre.

Jag vet inte varför jag valde boken första gången, men efter den gången har jag läst om den flera gånger. Det är en jättebra, berörande bok som alla borde läsa!

//Ellen


Vi är tillbaka!!

Nu, ett sista försök på att återuppväcka den här bloggen. Jag tror vi lyckas, jag måste nämligen skriva alla mina bokrecensioner till skolan också på datorn så då är det lätt att kopiera dem över hit.

//Ellen

RSS 2.0