Godnatt mister Tom av Michelle Magorian


Godnatt Mister Tom!

Michelle Magorian

Genre: Klassiker

Betyg: 8/10 (Ellen), 10/10 (Anni)

Utgiven första gången år 1981 på engelska och efter det på flera olika språk. Boken gjordes till film år 1998 för engelsk TV och släpptes på DVD år 1999.

 

William Beech är nio år och evakueras under andra världskriget till byn Little Weirwold och mister Tom. Mister Tom, den gamla enstöringen som sedan hans fru dog för fyrtio år sedan har stängt ut sig från all social verksamhet i byn får nu se livet leka på nytt i och med Willie. Willies mamma misshandlar honom och han är kraftigt undernärd. Hos mister Tom får han för första gången känna vad riktig kärlek är. Han får egna kläder, egna saker och framför allt, kompisar.

 

När hans mamma sedan skickar efter honom åker han hem. När Tom inte hör av honom på månader åker han till London för att se hur det står till. Han möts av det värsta.

 

Godnatt Mister Tom är en bok som tar upp många problem som också finns i modern tid. Fastän den är ganska gammal känns den inte tråkig att läsa. Jag hade ganska höga förväntningar på boken och det känns som att de inte uppfylldes helt och hållet. Problemet boken var uppbyggd kring kom ganska tidigt och det blev mycket död tid efter det, trots de försök författaren gjort med att skapa bekymmer som inte genast löses. Bekymren i slutet löstes väldigt snabbt och de sorgliga sakerna beskrevs inte på ett mycket trovärdigt sätt. Boken hade också speciellt i slutet, många stav-, och tryckfel. Till exempel att det står e istället för en och Tom istället för om. Förutom det jag har nämnt var det en mycket bra bok, inte den bästa jag har läst, inte på långa vägar, men mycket läsvärd och en bok jag rekommenderar. En klassiker som känns modern.

//Ellen


Kommentarer
Postat av: Johanna

Den boken är JÄTTEBRA!!!<3<3

2012-01-16 @ 16:14:46
Postat av: Anni

den bästa bok jag läst

2012-02-29 @ 11:16:14
URL: http://mittlivsomanni.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0